МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Шест награди за ученици от област Благоевград на национален конкурс за научно есе

Цели шест награди от Националния ученически конкурс за научно есе, организиран от Съюза на физиците в България, спечелиха през месец април, 2019 г., ученици от Профилирана гимназия „Пейо Кр. Яворов” – гр. Петрич.

Конкурсът бе по повод обявената от ЮНЕСКО 2019-а за Международна година на Периодичната система на Менделеев. Мероприятието се състоя в рамките на Младежката сесия на Националната конференция по въпросите на обучението по физика във Велико Търново.

Съюзът на физиците провежда ежегодно конкурси за научно есе на различна тематика. Учениците от ПГ „Пейо К. Яворов” участват всяка година със свои творби, но за първи път спечелиха шест отличия. Журито, с председател проф. д.фз.н. Никола Балабанов, даде първа награда в категория „9. – 12. клас” на Константина Лазарова (11. клас), автор на есето „Менделеев като преподавател“.

На второ място в същата категория бяха класирани три ученички: Александра Драмджиева (11. клас) за есе, озаглавено „Забраненият елемент“, Николета Дервентлиева (11. клас) за есето „Интересни факти, свързани с откриването на някои химични елементи“ и София Пенева (11. клас) за творбата „Интересни факти за Менделеев“. Трето място в категорията спечели Теди Велкова (11. клас), автор на есето „Химията – наука с бъдеще“.

 Поощрение в конкурса получи Петрана Петрова (11. клас) за есе, със заглавие „Откритията на Менделеев – случайност или закономерност”.

Научен ръководител на учениците е д-р Георги Малчев, старши учител по физика и астрономия. Преподава физика и астрономия в Профилирана гимназия „Пейо Яворов” – Петрич от 2003 г. Той е дългогодишен председател на МО „Природни науки” в училището. От 2017 г. е „доктор” по Методика на обучението по физика от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Преди това, през 1999 г., в същия университет е завършил магистратура по „Физика” с педагогическа правоспособност. През 2004 г. придобива допълнителна квалификация „Учител по информатика и информационни технологии” от ПУ „Паисий Хилендарски” – Пловдив. Притежава V ПКС по физика от ДИПКУ към Тракийски университет – Стара Загора.

            През 2018 г. д-р Малчев получава и наградата „Академик Матей Матеев” – II място в конкурса на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий” за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда за обучението в областта на физиката. През 2014 г., все още като докторант, петричкият учител печели приза „The best paper” от Програмния комитет на научната конференция на Русенския университет и Съюза на учените за доклад на тема „Приложение на MS Power Point, MS Word и MS Paint при изучаване на електромагнитните явления в 9. клас”. През 2012 г. ученици на Георги Малчев са класирани на първо място в Националния конкурс „Демонстрационни и лабораторни пособия и компютърни програми за кабинетите по физика”, организиран от софийския клон на Съюза на физиците в България. Ежегодно негови възпитаници печелят награди в конкурса за есе, който е част от Младежката научна сесия на Националната конференция по въпросите на обучението по физика:

  • I, II и III място в конкурса за есе на 47-ма Национална конференция – Велико Търново, 2019 г.
  • II място в конкурса за есе на 46-та Национална конференция – Плевен, 2018 г.
  • III място в конкурса за есе на 45-та Национална конференция – София, 2017 г.
  • II място в конкурса за ученически проекти на 43-та Национална конференция – Благоевград, 2015 г.
  • II място в конкурса за есе на 42-ра Национална конференция – Стара Загора, 2014 г.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top