МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Представителна изява на клуб „Аз и светът“ при Второ основно училище „Димитър Благоев“

Представителна изява на клуб „Аз и светът“ при Второ основно училище „Димитър Благоев“, Благоевград, се проведе на 05.06.2023 г. Бъдещите второкласници и техният ръководител г-жа Людмила Попова се включиха в инициативите по повод Световния ден на околната среда с изключителна по своя замисъл и мащабност програма под мотото „Да опазим природата, за да спасим себе си“.

Въпреки крехката възраст, малките ученици влязоха в ролята на репортери в телевизионно образователно предаване и заедно със своите родители разговаряха по различи теми, свързани с околната среда –  научиха какви образователни програми за ученици организират от Дирекцията на Национален парк „Рила” за опазване на природата и биоразнообразието, защитените видове растения и животни, какви са правилата и забраните на територията на парка и какво трябва да знае всеки бъдещ турист. Запознаха се с малко еко стопанство, където земеделският производител използва  за отглеждането на своите био продукти екологична тор за наторяване, добита в следствие на технологията компостиране. Бурни емоции предизвика у малчуганите и гостите рубриката „Бързо, лесно, вкусно“, в която освен, че научиха повече за здравословното хранене, бяха изненадани от своите родители с вкусни и здравословни десерти от кухнята на известния в цял свят британски готвач Джейми Оливър. Децата разбраха колко е важно фермерите да използват екологично чисти и безопасни методи при отглеждането на продуктите си. И колко трябва да сме разумни при използването на отпадъците в хранителната промишленост.

В рубриката „Промяната в нас“, децата разговаряха за лечебното въздействие на природата и екотерапията като подход за възстановяване на духовната връзка с природата. Под звуците на нежна музика и уханието на ароматни свещи малчуганите медитираха и благодариха на майката Земя, че ни дарява с всичко необходимо да живеем и ни обича така безрезервно.

Гости на интерактивната проява бяха: Ивайло Златанов – началник на РУО – Благоевград, Людмила Цикловска – старши експерт по ОСО в РУО – Благоевград, Милена Ковачева – директор на Второ основно училище „Димитър Благоев“, Благоевград, учители, родители и др.

Изявата на Клуб „Аз и светът“ завърши с кратка програма и доза увереност и самочувствие у бъдещите второкласници, че дори с малките жестове и стъпки, които отправят към Природата допринасят за нейното здраве, както и своето собствено.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top