МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Официално откриване на кабинета по природни науки в СУ „Св.Св.Кирил и Методий” – град Симитли, с атрактивен бинарен урок по БЕЛ и химия и опазване на околната среда

  С атрактивен бинарен урок по български език и литература и химия и опазване на околната среда бе официално открит кабинетът по природни науки в СУ„Св.Св.Кирил и Методий” – град Симитли. Специални гости на събитието бяха: г-н Ивайло Златанов – началник на РУО – Благоевград, г-жа Янкова – Директор не СУ „Св.Св.Кирил и Методий”– град Симитли, заместник-директорите на училището – г-жа Ваня Добринска и г-н Борислав Дафков, г-н Вилимир Александров – председател на Общински съвет – град Симитли, г-жа Л.Качулска и учителите от МО по БЕЛ и природни науки от Обединено училище „Паиисий Хилендарски“ – с.Долно Осеново, както и учителите от МО по БЕЛ и ЧЕ и МО „Природни науки, математика и ИТ” в СУ – град Симитли.

  Старши учители Вяра Боянска и Таня Пирнарева си поставиха твърде амбициозни цели, които мотивирани така, цитираме дословно:

 В.Боянска:… да поставим картата на химичните реакции…

 Т.Пирнарева: върху широкото платно на художествената литература;

–да проследим проекциите на женския образ в изкуството на литературата…

 В.Боянска: и за обобщим характеристиките на жената като химичен елемент;

–да представим нагледно химичните реакции като  резултат от определени взаимодействия…

 Т.Пирнарева:и да открием последиците от изгарянето от любов в шедьоврите на литературната класика.

 В.Боянска: т.е. днес ще превърнем часа в  работилница за дизайнерско мислене…

 Т.Пирнарева: и ще търсим отговорите на въпроса може ли да има химия в изкуството на литературата…

 В.Боянска:  и любов в науката…

   С много вдъхновение и лекота  Вяра Боянска и Таня Пирнарева  в рамките на един учебен час успяха  да демонстрират допирните точки на изкуството на литературата с науката химия. С представянето на научните факти и техните проекции в художествената литература, гостите се потопиха в една приятна атмосфера – с кадри от българската филмова класика, демонстрации на химични реакции, петстишия за лирическия Аз в изучавани творби, славослов на жената в литературата ни и характеристика на свойствата ѝ като химичен елемент. Гостите наблюдаваха с интерес и горене на магнезий и на бенгалски огън, както и разлагане на амониев бихромат, представени  на фона на тематичната българска песен в изпълнение на Силвия Кацарова и Васил Найденов „Огън от любов”.

  По време на урока учителките ръководеха учениците в техните литературоведски и научни изследвания и умело разменяха ролите си, отправяйки една към друга различни предизвикателства.За финал поздравиха учениците и гостите с великолепното стихотворение на Георги Константинов „Миг като вечност”.

  Освен удоволствието да присъстват на събитието, гостите получиха като подарък алманах с български любовни стихотворения, сладки сърца, приготвени с много старание от дванадесетокласниците, и любовен еликсир за разкош.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top