МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Открит урок на тема: “Представлението“ – искри от духа на епохата“ по глава от Иван-Вазовия роман „Под игото“

На 31.01.2024 г. във Второ основно училище „Димитър Благоев“, Благоевград, старши учителят по български език и литература д-р Юлия Манасиева, Диляна Цветанова – учител по история и цивилизации, и Светослав Стоянов – учител по технологии и предприемачество, представиха с учениците от 6. а клас открит урок на тема: „Представлението“ – искри от духа на епохата“ по глава от Иван-Вазовия роман „Под игото“. На урока присъстваха над 40 учители от региона, както и г-жа Юлиана Христова, старши експерт по български език и литература, г-жа Екатерина Текерска, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, и г-жа Милена Ковачева, директор на Второ ОУ „Димитър Благоев“, Благоевград.

            В началото на урока г-жа Цветанова умело въведе шестокласниците в историческото време. Чрез образователната система Мозабук г-жа Манасиева обобщи знанията им върху романовата глава „Представлението“ по модела общо/частно. Учениците доказаха защо Иван Вазов е сочен за патриарх на българската литература; защо литературната критика определя романа като епопея, защо е исторически, битов и приключенски. Вниманието на шестокласниците бе съсредоточено и върху основната сюжетна линия в изучаваната глава, както и върху темите, мотивите и героите.

            В хода на урока екипът подходи индивидуално към ученици от класа, които имат затруднения при овладяването на учебното съдържание.

Интересено  бе и представянето на основните персонажи в главата „Представлението“, като всеки от учениците бе облечен със специално подготвено облекло, представящо и характера на героя, и носещо духа на тогавашното време.

Часът завърши с адаптация на драмата „Многострадална Геновева“, представена от шестокласниците. Така урок, историческо време и представление се сляха в цяло, от което искреше епохата, подготвила почвата за националното ни освобождение.

Линкове към представеното от учениците в открития урок:

https://youtube.com/shorts/VzB_8v0Xbg4?feature=shared

https://youtu.be/oFMJTybdRns?feature=shared

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top