МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Национална седмица на четенето

Интересно и вълнуващо приключи Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, която се проведе от 22 до 26 октомври 2018 година.

В нея активно се включиха деца в предучилищна възраст, ученици от началния етап на образованието, юноши и младежи от над 100 училища и 50 детски градини от област Благоевград.

Децата и учениците бяха включени в различни инициативи за насърчаване на интереса към четенето, реализирани под формата на: разнообразни игри, маратон на четенето, драматизация на приказки, състезания, ден на книгата, подаряване и размяна на книги, изложби на красиво изписани читателски дневници и проекти за корица на любима книга. При реализирането на дейностите много училища и детски градини осъществиха партньорство, като по-големите ученици четоха любимите си приказки на малките деца.

За първи път тази година партньор на Министерството на образованието и науката  бе и Институтът по български език и литература към БАН, който предложи на желаещите от пети, шест и седми клас ученици да се включат в решаването на езикови задачи под наслов „Опознай българския език!”.

Целта на организираната от МОН Националната седмица на четенето е да се насърчава и повишава грамотността на учениците. Проявата получи широк отзвук, като в нея активно се включиха и родители, писатели, актьори и общественици.

В СУ „Иван Вазов” – Благоевград, учениците от втори клас се запознаха с детския писател Кирил Назъров и книгата му „Кратки загадки“.

С мотото „Книгата е здравословна храна“ ученици от НПГ „Димитър Талев“- гр. Гоце Делчев, изнесоха урок по творческо писане и четене на третокласници от Първо основно училище „ Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев.

Ентусиазирано беше и участието на децата от детска градина“Синчец“, Благоевград. На импровизираната театрална сцена любими приказни герои оживяха под ръководството на Бранимир Митов – основател и художествен ръководител на Драматичен театър “Проф. Енчо Халачев”. Със своя талант малките актьори успяха да пресъздадат една магия. Не им отстъпваха и техните майки, изиграли перфектно своите роли. Една чудесна възможност родителите и децата да споделят времето си заедно и да усетят магията на изкуството!

В ОУ „Христо Ботев”- с. Беласица, учениците от прогимназиалния етап и техните родители осъществиха вълнуваща среща с писателката Добринка Стоименова, автор на книгата „Нови истории за деца и родители”.

В СУ “Братя Каназиреви”- гр. Разлог, шестокласниците премериха сили в състезание по правопис “Бъди грамотен!”. Най-любознателните се включиха и в инициативата на Института по български език и решаваха онлайн тестове върху откъс от творбата на Йордан Радичков “Ние, врабчетата”.

.

Децата от ДГ „Надежда”- гр. Хаджидимово, осъществиха среща с Неврокопския митрополит Серафим, който на достъпен за тях език разказа как се пишат църковните книги и им дари по една книжка.

Под надслов „Аз обичам да чета, аз обичам да мечтая…всичко за света да знам!” премина инициативата на НУ „Св. Климент Охридски”- с. Добърско. Учениците четоха и разказваха приказки заедно със своите баби на площада /орището/.

В Четвърто основно училище “Христо Смирненски”- гр. Петрич, бе реализирана изложба на читателски дневници под надслов “Пиша красиво и четливо”.

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top