МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

„Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“

Ученици от професионалните гимназии от област Благоевград с отлично представяне на втория конкурс „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.“.
Успешен пример как бизнесът и образованието намират допирни точки!

Директорите на професионални гимназии от област Благоевград изказват сърдечна благодарност на г-н Калайджиев – заместник-председател на УС на БХРА за всеотдайното сътрудничество и го определят като чудесен пример за взаимодействие между бизнеса и образованието.

На 25 и 26 септември 2019 г. в „Гранд хотел Варна“, к. к. „Св. св. Константин и Елена“ се състоя конкурсът „Най-добър готвач на БХРА за 2019 г.” на тема: Балканска гурме /етно/ кухня. Същият се провежда за втора поредна година под егидата и по покана на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Тази година за първи път в надпреварата се включиха три училища от област Благоевград: ПГТЛП „Гоце Делчев“ – гр. Благоевград, ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров“ – гр. Петрич и ЗПГ „Кл. Тимирязев“ – гр. Сандански с общо 4 състезатели.

Училищата от област Благоевград бяха лично поканени от г-н Румен Калайджиев – заместник-председател на УС на БХРА, който подпомогна и финансово участието на учениците в конкурса. Участниците бяха мотивирани и подкрепени за включването си и от г-н Ивайло Златанов –началник на РУО – Благоевград.

В конкурса участваха 25 ученици от цялата страна, от които 17 – готвачи и 8 – сладкари. Състезанието се проведе в два кръга. По време на първия кръг учениците приготвяха ястия по тяхна рецепта, а допуснатите до втория кръг готвиха с продукти от така наречената „черна кутия“. Журито бе съставено от известни специалисти, представители на БХРА, на Министерството на туризма, на община Варна, на медиите, и на спонсорите. Състезанието се проведе в началото на учебната година, което наложи и ученици, и ръководители да се подготвят за надпреварата по време на лятната ваканция. Упоритият и всеотдаен труд логично се отплати с успехи. Десетокласникът Дамян Николаев Грънчарски от ПГТЛП „Гоце Делчев“ – гр. Благоевград, с ръководител инж. Елисавета Маеркова, спечели първо място в категорията „Най-добър млад сладкар“, като впечатли журито със своята авторска йогурт баклава с рози и локум. Талантливият ученик се обучава по професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“, специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ и участва за първи път на такъв форум. По време на втори кръг на конкурса Дамян отново показа завидни умения като приготви десерт с пандишпанов блат, орехов крокан, крем от бял шоколад, маскарпоне и малини.

За създадения иновативен авторски десерт гимназистът Дамян Грънчарски бе отличен с плакет, медал и стипендия в размер на 1000 евро от Висшето училище по мениджмънт-Варна, за да продължи образованието си именно там.

Много достойно се представи и другият участник от ПГТЛП – Михаела Тодорова – единадесетокласничка от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ като приготви тристепенно балканско меню.

В изключително оспорваното състезание за „Най-добър млад готвач“ единадесетокласничката от ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров“ – гр. Петрич – Габриела Стефанова, с ръководител Мария Илиева, зае второ място. На първи кръг тя приготви овчарска салата, бански чумлек и баница с тиква. С продуктите от черната кутия Габриела изненада журито с вкусно приготвени и атрактивно аранжирани руладини със спанак и моцарела, които приготви само за 1 час. Много старание и креативност прояви и състезателят Георги Ангелов от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ – гр. Сандански, професия „Готвач”, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, като се класира в първата шестица в категория ,,Най-добър млад готвач“. Георги е ученик в дуална форма на обучение и едва сега започва своето практично обучение. В конкурса Георги изпъкна с добре приготвени и презентирани ястия: топло предястие – роле от лаврак със зеленчуци, основно ястие – свинско бонфиле с манатарки и сушени домати върху канапе от грах и десерт – бисквитена торта.

Участниците в състезанието споделиха, че то се е превърнало в градивна среща между бизнеса и училището. Учениците са показали своите знания и умения и заедно със своите учители са придобили представа какви умения търси бизнесът. Това е и възможност за създаване на партньорства, които помагат на учениците да се адаптират към работната среда и по-бързо да намерят своето първо работно място.

Началникът на РУО-Благоевград г-н Ивайло Златанов поздрави учениците и учителите за достойното представяне и изрази надеждата си инициативността на г-н Румен Калайджиев да бъде подета и разпространена и сред другите представители на местния бизнес.

 

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top