МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Клуба за изучаване на руски език „Петрушка“ от Второ основно училище „Димитър Благоев“ – Благоевград, представиха „Чаепитие“

В навечерието на Игнажден участниците от Клуба за изучаване на руски език „Петрушка“ от Второ основно училище „Димитър Благоев“ – Благоевград, с ръководител Людмила Попова, представиха „Чаепитие“, като част от проекта „Традиции русского народа“. Инициативата бе и по повод Международния ден на чая, който се чества ежегодно на 15 декември.

В рамките на час, малките четвъртокласници, които за първа година изучават езика на Пушкин, пиха чай заедно с гостите на събитието. Едновременно с това разказаха за традициите на руското гостоприемство, за руската чаена култура, за пренасянето на чая от Китай в Русия като подарък на трапезата на руския цар Михаил Романов, за видовете чай и тънкостите при приготвянето му. Учениците цитираха откъси на руски език от произведения на Пушкин, Толстой, Тургенев, Лермонтов, в които е описан обичаят на пиене на чай. Разбира се в центъра на събитието беше блестящият руски самовар – духът на чаепитието. Не липсваха песни и танци, защото нито един весел руски празник не минава без тях, а руснаците носят танца в кръвта си.

Гости на изявата бяха експертите от РУО – Анета Марянска и Людмила Цикловска, председателят на „Русофили“ в Благоевград – Юлиян Гошев, председателят на Сдружение „Ние жените“ – Здравка Чимева, директори и учители от образователни институции, медии, общественици, родители и други. Всички те,  завладени от общото настроение, се превърнаха от гости в участници в събитието.

 

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top