МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО
БЛАГОЕВГРАД

Иновативен, интердисциплинарен урок по-случай 26 септември – Европейския ден на езиците

За поредна година, ученици и учители от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- град Симитли, отбелязаха 26 септември- Европейския ден на езиците. Учениците от 9.а и 9.б клас и техните учители Кристина Мишева, Теменужка Николова и Станислав Топузов изпълниха с дух и сърце своя проект „Цифрова Европа” – иновативен интердисциплинарен урок.

Гости на събитието бяха г-н Ивайло Златанов – началник на РУО-Благоевград, г-жа Юлиана Христова – старши експерт по български език и литература в РУО-Благоевград, г-жа Евгения Георгиева – зам.-кмет на община Симитли, г-н Вилимир Александров – председател на Общинския съвет, директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли, г-жа Таня Янкова и зам.-директорите – г-н Борислав Дафков и г-жа Ваня Добринска, директорът на ОбУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Долно Осеново, г-жа Лиляна Качулска. Присъстваха и колеги от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Крупник, ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“- с. Долно Осеново, учители от училището.

Гости на празника бяха и колеги от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев, иновативно училище, с което СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли, поддържа професионални и приятелски взаимоотношения.

През изминалата учебна година учениците от двата класа посетиха Dream Space- STEAM център, град София. Учениците видяха вълнуващи възможности за решаване на глобалните проблеми с помощта на дигиталните технологии и инструменти. Това породи и идеята за организирането и изпълнението на този иновативен интердисциплинарен урок.

Една от целите на урока бе формиране на чуждоезикова комуникативна компетентност у учениците посредством работа с компютър и използване на софтуерни продукти на английски език. В началото на часа учениците започнаха с рецитал на патриотични стихове от българската словесна съкровищница.

След този емоционален момент гостите се пренесоха в легендата за Вавилонската кула и възникването на езиците. Посредством въвеждащи игри за откриване на континенти и държави в електронна платформа, учениците показаха завидни знания и умения за боравене с електронни ресурси. Умело бе акцентирано и върху символиката, азбуките и химните, с идеята за „Единство в многообразието”.

Последва красива виртуална разходка сред най-известните европейски забележителности, разказана на английски и преведена на български език. Деветокласниците изтъкнаха и предимствата на България като туристическа дестинация: исторически и природни забележителности, храна, дружелюбни хора.

Най-емоционалният момент от урока беше, когато ученици от класа споделиха кадри от семейните архиви и лични истории от живота си в европейски страни. Елена Мари Вегнер се представи на немски език, Джъстин Димитров на английски език, Андрей Миленков на гръцки език, Костантино Еленков на италиански език.

На финала на часа Николай Боянски поздрави присъстващите със стихотворението „Изповед“ от Петко Славейков.

Г-н Златанов, началник на РУО-Благоевград, повдигна настроението и самочувствието на учениците, като им зададе въпроса: „Коя е единствената държава в света, запазила своето име от началото на създаването й?“

Всички едновременно отговориха: „България!“

Ръководство

Началник:
Ивайло Златанов
Началник отдел АПФСИО: Красимира Тодорова
Началник отдел ОМДК:
Методи Попов

Местоположение

ул. "Тракия" № 2
гр. Благоевград
п.к 2700
България
Google Карта


За контакти

mail@ruo-blg.bg
073/885273
073/885268
Контакти служители
Работно Време:
от 9.00 до 17.30 часа.

Връзки

Back to top